Prodaja i prinudna udaja – „dečje neveste“

Prodaja i prinudna udaja – „dečje neveste“

Vođeni statistikom, slučajevima i dostupnim informacijama, pokazatelji nam govore da eksploatacija devojčica mlađih od osamnaest godina, itekako uzima maha.

U martu ove godine, identifikovane su 4 žrtve trgovine ljudima (prosečne starosti 14 godina), u prinudnim brakovima i višestrukim eksploatacijama. Najčešće žrtve trgovine ljudima su žene, devojke i devojčice, sa nezrelim i malim životnim iskustvom, manjih primanja ili bez, iz loših brakova, veza i narušenih porodičnih odnosa.

„Devojčice nam bivaju regrutovane u više faza, vodeća je putem društvenih mreža i brojnih aplikacija za druženje i četovanje“, poručuju iz Biroa za borbu protiv trgovine ljudima. Tu se formira lista za lov i kriminalne grupe dobro koriste psihološku manipulaciju u procesu vrbovanja. Sa druge strane imamo roditelje i srodnike, koji za novčanu naknadu, na silu maloletne devojčice teraju u brak. Imali smo devojčice iz brojnih gradova u Srbiji, neke od njih su sa 11 godina prodavane za gajbu piva i stotinak evra. Romske devojčice nisu jedina grupa koja biva uvedena prodajom u prinudne brakove. Mnogi to pravdaju verskim običajima ali „običaj, nikada nije iznad zakona“. Ženska deca mladih godina, iz porodica koje su oštećene ovisništvom, nasiljem, dugovima, kockanjem ili iz loših mešovitih brakova, konzervativnih sredina, mentalno nestabilnih staratelja i srodnika, bivaju žrtve prinudnih brakova. To je jedan od oblika trgovine ljudima, koja je zakonom prepoznata i kategorički formulisana, sa propisanom zatvorskom kaznom od 3 do 12 godina.

Veliki broj devojčica nakon prinudnog braka, usled nezadovoljstva kupaca, bivaju seksualno i radno eksploatisane, zatim kroz prosjačenje i prinudu na kriminalne radnje. Višestruka eksploatacija u takvim slučajevima, siguran je put u ovisništvo od narkotika a nedugo zatim u bolest i gubitak mladih života.
Uzevši sve u obzir, postavlja se pitanje, koja je cena jednog deteta, jednog tek započetog mladog i neiskusnog života, ko formira cenu, da li potreba za takozvanim „dečjim nevestama“ postavlja temelje pijaci za prodaju dece?!

One nikada neće imati svoje detinjstvo, mir, školovanje, bezbrižan život. Njihova prodaja, zarad prinudnog braka, to je čist ZLOČIN, poručuju iz Biroa za borbu protiv trgovine ljudima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *