Jačanje preventivne uloge kao jedna od tema na Oktobarskim susretima socijalnih radnika

Jačanje preventivne uloge kao jedna od tema na Oktobarskim susretima socijalnih radnika

Veliki su izazovi za zaposlene u socijalnim službama, posebno u radu sa decom. Oktobarski susreti radnika socijalne zaštite u Nišu dobra je prilika da se razmene iskustva između zaposlenih u socijalnoj zaštiti, koji dolaze iz različitih krajeva.

U situaciji kad se suočavamo sa brutalnim nasiljem među decom, sve nadležne službe moraju biti na zajedničkom zadatku, socijalne službe, policija, zdravstvo, tužilaštvo, kaže Maja Stojanović, pomoćnica direktora za stručne poslove u Centru za socijalni rad u Nišu.

Svi moramo da budemo jako dobro povezani i integrisani, a da bismo bili povezani, mi moramo znati gde su naše granice i šta je to naša nadležnost.

Kada se prijavi nasilje Službi za socijalni rad, maši voditelji slučaja kreću odmah u sistematsko razmatranje da li je ili nije bilo nasilja, jer imamo prijave koje nisu autentične. Onog momenta kada se ustanovi da je nasilja bilo, bez obzira koji oblik, povezujemo se sa svim relevantnim službama, počev od škole, preko policije, tužilaštva..razmenjujemo saznanja i primenjujemo sve ono što su nadležnosti svakog u sistemu.

U situaciji kada je u porastu vršnjačko nasilje, kao i nasilje mladih, da li i kako socijalne službe mogu delovati preventivno?

Prevencija je jedan veoma važan aspekt, smatram da je to pomalo zaboravljena oblast. Svi smo pritisnuti dešavanjima i reagujemo kad se problem već pojavi, kaže Stojanović.

Mi imamo službu Savetovalište za porodicu u čijem je opisu posla i prevencija. To je ono što ćemo sada nastojati da aktivnije i više radimo, imamo i okrugli sto na ovim susretima koji je upravo i naslovljen tako- Savetovalište za porodicu pred izazovom jačanja preventivne uloge. Mada, prevencija može biti i sekundarna i primarna, dodaje naša sagovornica.

Znači, i kada radimo terapiju sa porodicama, mi radimo prevenciju onoga što može da se dogodi, što nije funkcionalno, nastojimo da porodica bude funkcionalnija. I ona primarna prevencija koja bi trebalo da ide ka korisnicima, bilo da su to deca iz osnovnih i srednjih škola, odrasli, mora da bude osmišljenija i malo aktivnija, ističe Maja Stojanović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *