Car između neba i zemlje

Car između neba i zemlje

Svečana sala Doma vojske u Nišu bila je premala da primi sve zainteresovane građane, studente, srednjoškolce, članove SUBNOR-a, predstavnike boračkih i patriotskih organizacija, pripadnike Vojske Srbije i druge ljubitelje pisane reči koji su želeli da se bliže upoznaju sa najnovijim romanom Svetlane Milovanović „Car između neba i zemlje“. SUBNOR je po rečima predsednika niške gradske organizacije pukovnika u penziji Anđelka Milićevića organizacijom promocije vrednog ostvarenja potvdio opredeljenje da neguje kulturu sećanja i da učini sve kako bi svim građanima, a pogotovo mladima, približio sve fragmente duge, slavne i uzbudljive istorije srpskog naroda. Na promociji su govorili autor knjige Svetlana Milovanović, prof. dr Goran Maksimović i brigadni general u penziji mr Zoran Lubura, dok je ulogu moderatora obavio Anđelko Milićević. Utisak vanrednog kulturnog događaja upotpunjen je i efektnim izvođenjem patriotskih muzičkih numera u izvedbi nadarenog muzičkog umetnika mr Marka Milisavljevića.

Roman „Car između neba i zemlje“ je po rečima prof. dr Gorana Maksimovića plod opsežnog istraživanja autorke po istorijskim izvorima o životu i delu cara Dušana, mada je i mnogo toga u romanu rezultat imaginacije pisca. „Zanimljivo je da srpska književnost nije u punoj meri sagledala i predstavila život najvećeg vladara u istoriji srpskog naroda – naglasio je dr Goran Maksimović – U poređenju sa drugim kraljevima, carevima, despotima i junacima car Dušan je izuzetno malo zastupljen u srpskoj književnosti i sem predivne epske pesme „Ženidba Dušanova“ i opsežnog romana Vladana Đorđevića zapravo malo šta možemo pomenuti. Otud je roman Svetlane Milovanović još važniji, zato što verno i živopisno predstavlja sedam godina života i vladavine cara Dušana. Kroz njene reči mi ulazimo u vreme Dušanovo, u dane krunisanja u Skoplju, događanja oko čuvenog Sabora, pisanja Dušanovog zakonika i posete Dubrovniku. Upoznajemo se u romanu o odnosima cara Dušana i crkve, vlastele i važnih međunarodnih faktora, saznajemo niz pojedinosti o brojnim istorijskim ličnostima poput Kralja Vukašina, Kraljevića Marka ili tadašnjeg dvorjanina, a budućeg cara Lazara, mada posebnu vrednost ove knjige predstavlja prikaz privatnog života srpskog cara i supruge kraljice Jelene. Svetlana Milovanović piše jasno i razgovetno, dok u svom pripovedanju stvara dovoljno prostora da smesti razne scene, junake, pozornice i dvorske intrige. Kraj romana opisuje boravak cara Dušana u Dubrovniku, što sugeriše da autorka može produžiti sa pisanjem drugog dela romana koji bi romaneksno slikao život cara Dušana do naprasne smrti“.

„Posebnu vrednost ovog dela predstavlja činjenica da roman ne samo da osvetljava davno prošla vremena, već i pokazuje kako veliku i značajnu istoriju Srbija ima i da nam na njoj mnogi mogu pozavideti – podvukao je mr Zoran Lubura – Roman daje odgovor na pitanje ko smo, gde smo, ko su naši preci, kakva nam je istorija“. General Lubura je nagovestio da će uskoro izaći iz štampe i replika Dušanovog zakonika.

Autorka romana Svetlana Milovanović je poznata vajarka i književnica, koja iza sebe ima već četiri istorijska romana i dve monografije. Ona nije želela da mnogo govori o samom romanu, ali je podsetila na poznatu maksimu da je istorija učiteljica života i da joj se uvek moramo vraćati kako bi spoznali sadašnjost. „Još sam u svetu cara Dušana – rekla je Svetlana Milovanović – u tom veku najbogatijeg razdoblja Srbije, u danima kada Srbija izlazi na tri mora. Potvrda je to da Srbija ima fascinantnu istoriju, koja nam govori kakva nam je genetika, kakvi su nam duhovni divovi prethodili“.

Na promociji je dobro primećeno da knjiga Svetlane Milovanović može biti dobra podloga za nastanak serije o životu i delu cara Dušana, što nas i podseća da drugi narodi izmišljaju svoje junake kako bi snimili filmove ili izveli pozorišne predstave o njima, dok srpska kinematografija, televizija, pozorište, književnost i drugi segmenti kulturnog života još uvek nisu ni približno dočarali kakve je velikane imala Srbija u raznim oblastima. Dobro je zato što neke organizacije, poput SUBNOR-a Srbije, preuzimaju na sebe ulogu da pokrenu, ožive ili podstaknu pisce, scenariste, reditelje, glumce, muzičare, slikare, vajare i druge umetnike da ovaplote srpske vladare, ratnike, stvaraoce i druge veličine srpskog naroda. Promocija knjige Svetlane Milovanović je svakako dobar korak u tom pravcu, jer, kako reče pukovnik u penziji Anđelko Milićević, u vremenu kada se istorija prekraja po meri dnevne politike i ličnih interesa, kada su pravda i pravo u službi jačega, a mali čovek zatrpan poluistinama, važno je da se jedan mali-veliki narod poput našeg, sa ponosom seti svih oslobodilačkih ratova i žrtava usađenih u temelj današnje slobodne Srbije.

Nišlije će imati priliku da se i na decembarskom sajmu knjiga u Nišu upoznaju sa romanom Svetlane Milovanovi „Car između neba i zemlje“, koji je štampala niška štamparija i izdavačka kuća „Sven“.

Zoran MILADINOVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *