Kancelarija Poverenika otvorena i u Nišu

Kancelarija Poverenika otvorena i u Nišu

Niš je danas, posle Novog Sada, dobio regionalnu kancelariju Poverenika.

Poverenik Milan Marinović na svečanom otvaranju je istakao da su do sada građani Beograda bili donekle privilegovani u mogućnosti ostvarivanja svojih prava iz nadležnosti Poverenika zato što su mogli lično da predaju podneske Povereniku i da se brže i lakše informišu o svojim pravima. Sada će, otvaranjem kancelarije u Nišu, i građani Niša imati tu mogućnost. Ovo je dan koji je dugo čekan, ovo je dan koji do pre dve, tri godine niste mogli ni zamisliti, izjavio je poverenik.

– Iako Poverenik postoji od 2004. godine, istraživanja su pokazala da građani van Beograda, pre svega, nisu upoznati sa tim čime se poverenik bavi, koja prava štiti, na koji način, zbog čega treba da se obrate povereniku, a zbog čega nekad ne… tako da je jedna od glavnih ideja koje sam ja imao kada sam izabran za poverenika u julu 2019. godine bila da se poverenik otvori, da izađe iz Beograda, da se jednostavno približi građanima Srbije, lokalnim medijima, lokalnim udruženjima, rekao je, pored ostalog, Marinović.

– Svako ko je nazadovoljan postupanjem organa vlasti, bilo da se to sastoji u ćutanju uprave ili odgovorom koji su dobili, tu je poverenik i neka se žale. Stalno ističem da je Poverenik jedini u Srbiji koji može da vam obezbedi informaciju ukoliko je niste dobili odmah na zahtev. To ne može nijedan sud. Sud može da kazni odgovorna lica. U poslednje vreme, nažalost, imamo i veliki broj zloupotreba prava i zakona koje su u krajnjem i na štetu čestitih i savesnih tražilaca informacija i gledaćemo da to izmenama Zakona svedemo na najmanju moguću meru.

– Za građane Niša, ovo je korak bliže republičkim institucijama i nije bilo dileme kada je poverenik zatražio prostoriju u Nišu, rekla je na otvaranju Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša. Ovaj prostor smo za kratko vreme uredili, preuredili i sada će naši sugrađani, naravno i novinari koji izveštavaju iz ovih krajeva, moći na jednostavniji, brži, lakši i dostupniji način da dođu do svih informacija i da ostvare svoja prava po dva zakona-na osnovu Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja i na osnovu Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. S obzirom na to da je mnogo zahteva i građanstva i novinara koji izveštavaju iz ovih krajeva, prema gradskim upravama, prema kabinetu gradonačelnika, prema našim preduzećima, mislim da će njihova prava sada biti lakše ostvariva, a da ćemo mi, zajedno sa poverenikom, tamo gde nismo bili dobri kada su informacije od javnog značaja u pitanju, da budemo bolji. Ovo je jedna vrsta decentralizacije jer svaka republička ustanova koja otvori svoje predstavništvo u gradu Nišu ili se trajno preseli iz Beograda je nama korak bliže ka republičkim institucijama i ka državi, istakla je gradonačelnica Niša.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *