Prava putnika u vazdušnom saobraćaju i romingu

Prava putnika u vazdušnom saobraćaju i romingu

Građani srbije već sada imaju koristi od prava putnika u EU i smanjenih troškova telefona u regionu, poručuju iz EU info mreže.

Kada putuju avionom, građani Srbije već sada imaju prava dodeljena regulativom EU. Zahvaljujući uredbi EU o zaštiti prava putnika putnici mogu dobiti odštetu u slučaju otkazivanja leta, kašnjenja ili odbijanja ukrcavanja na let.

Primenjuje se na sve putnike koji odlaze ili stižu u zemlje Evropske unije, Island, Norvešku (ili Švajcarsku), bez obzira da li je avio-kompanija iz EU ili neke druge zemlje.

Isto tako, putnici svoja prava ostvaruju i ako let u EU stigne izvan EU i ako let polazi iz EU u državu van EU, bez obzira da li je avio-kompanija iz EU ili neke druge zemlje.

Odložen let: koja je nadoknada?

Kašnjenje se računa na dolazak, a ne na odlazak aviona. Dakle, treba znati da let kasni ako stigne na odredište najmanje 3 sata kasnije od prvobitnog zakazanog vremena i tada putnik ima pravo na odštetu.

Nadoknada u slučaju kašnjenja zavisi od udaljenosti leta:
• 250 evra za letove do 1500 kilometara,
• 400 € za letove između 1500 i 3500 km.

Kako se prijaviti za nadoknadu?

Ako putnik misli da njegova prava nisu poštovana, postoji nekoliko načina za obeštećenje koje se može koristiti. Međutim, uvek prvo treba da poslati žalbu avio-kompaniji.

Ako let kasni nekoliko sati, putnik ima pravo na besplatno piće i obroke na aerodromu polaska, koje nudi prevoznik, kao i na dva telefonska poziva, dva faksa ili dva e-maila.

Građani Srbije, pored koristi od prava putnika koja su uspostavljena u EU, a kako se EU i Zapadni Balkan približavaju, građani imaju korist i u smanjenju troškova rominga u regionu, napominju iz EU info mreže. Trideset osam telekomunikacionih operatera iz EU i Zapadnog Balkana složilo se da prenos podataka u romingu bude pristupačniji građanima i preduzećima u oba regiona. Ovim sporazumom operateri su se obavezali da će značajno smanjiti jaz između rominga i domaćih naknada za korišćenje prenosa podataka u oba smera između EU i Zapadnog Balkana.

Maksimalni nivoi maloprodajne cene za 1 gigabajt smanjivaće se od oktobra 2023. do 2028. na sledeći način:

* 18 € od 1. oktobra 2023.
* 14 € od 2026. i
* 9 € od 2028.

I prava rominga i prava putnika su vredni primeri kako građani Srbije već uživaju koristi od procesa evropskih integracija, a da još nisu postali građani EU, poručuju iz EU info mreže.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *