Koliko je prejedanje opasno?

Koliko je prejedanje opasno?

Sezona slava uveliko traje, a neizostavni deo predstavljaju svečane i bogate trpeze koje pripremamo s posebnom pažnjom. Međutim, nekim građanima ovaj period godine doneo je i zdravstvene probleme, jer su zbog prejedanja mnogi bili prinuđeni da potraže pomoć lekara.

Pečenje, kiflice, ruska salata, kolači… ovih dana teško je odoleti raznovrsnim specijalitetima. Iako uživanje nije samo u hrani, a dobro raspoloženje ne podrazumeva alkohol, u zimskim mesecima skloni smo preterivanju.

Nišlije kažu da je ključ u disciplini.

– Samo disciplina, ništa drugo. Mislim da sam čovek treba da poznaje svoj organizam i da zna koliko hrane može da unese, a da pritom nema nakon toga problema, kaže sugrađanka u anketi, koju smo uradili sa građanima Niša.

– Moraš sam da odlučiš, ne može niko da te natera. Znate kako kažu ljudi, treba da prestaneš kad je najslađe, kaže Nišlija.

Međutim, upravo zbog prejedanja, ekipe niške Hitne pomoći imaju više posla ovih dana, a posledice nisu nimalno bezazlene.

– Svako prejedanje, pogotovo kod srčanih bolesnika masnom i slanom hranom može da bude opasno, jer tada dolazi do naglog povećanja krvnog pritiska. Stomačne tegobe kod takvih pacijenata samo mogu da štete, nekad taj bol u stomaku tumačimo kao prejedanje, a zapravo je problem sa srcem, kaže dr Gorica Radomirović, specijalista urgentne medicine.

– Prejedanje može da prouzrokuje jake bolove i velike probleme, a jedan od saveta lekara jeste da se jede češće i manje. Pacijenti tada imaju stomačne tegobe, dakle nadutost, osećaj težine u stomaku, mučninu, povraćanje, gorušicu, nadimanje itd… Iako u ovom periodu imamo povećan broj pacijenata koji imaju ove tegobe, nakon završetka Božićnog posta to je mnogo učestalije, kaže dr Radomirović iz Zavoda za urgentnu medicinu Niš.

Zato, lekari savetuju da je umerenost u jelu i piću i fizička aktivnost jedina formula koje bi u ovim danima trebalo da se pridržavamo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *