Nevreme kakvo se ne pamti na jugu Srbije

Nevreme kakvo se ne pamti na jugu Srbije

U jakoj oluji koja je sinoć oko 22 sata stigla i u Niš, nema ljudskih žrtava, što je najvažnije, ali je pričinjena materijalna šteta. Vetar je čupao drveće iz korena, podizao krovove na stambenim objektima, prevrtao sve što mu se našlo na putu… „Od jutros su ulice prohodne, naše ekipe su i dalje na terenu, ekipe JKP Mediana raščišćavaju teren, tako da veće materijalne štete nije bilo, ali oprez,  jer već za popodne meterolozi najavljuju nepogode“, poručila je Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša. Ekipe JKP Mediana su još u toku noći počele da raščišćavaju teren i na čelu sa direktorom pritekli građanima u pomoć.

Desetak građana potražilo je lekarsku pomoć nakon nevremena.

– Nismo imali intervencije na terenu baš dok je trajalo nevreme, ali posle toga, po priči kolega koji su radili noćnu smenu, veći broj pacijenata je došao da se pregleda u našoj ambulanti. To su oni ljudi koji su su se u trenutku nevremena zatekli na otvorenom prostoru, neki su pali zbog jakog vetra i kiše, nekima su pale grane na glavu ili neki od ekstremiteta, nekima je pao lim pa su imali posekotine i rane. Sve su to površne povrede, ništa ozbiljnije i sve je sanirano u našoj ambulanti, izjavio je za medije dr Dragiša Aleksić, specijalista urgentne medicine u niškoj Hitnoj pomoći.

Republički hidrometeorološki zavod izdao je nova upozorenja, koje prenostimo u celosti:
UPOZORENJE ZA PODRUČJE SRBIJE NA VREMENSKE NEPOGODE
(za 21. i 22.07.2023.)

Oblast od Alpa, preko zapadnog Balkana i Srbije do regiona Karpata od sutra posle podne do subote uveče očekuje jaka grmlјavinska aktivnost.
Razvoji će lokalno biti veoma snažni i brzopokretni (premeštaće se sa zapada-severozapada ka istoku) uz pojavu :
* krupnog grada (> 5 cm u prečniku),
* kratkotrajno olujne udare vetra (> 24 m/s),
* izolovano i orkanske udare vetra (> 28 m/s).

Tačnu lokaciju inicijacije, premeštanja i jačine samih nepogoda je unapred teško odrediti i iz tog razloga će se za konkretne lokacije izdavati hitno upozorenje na grmlјavinske nepogode jedan do dva časa unapred.

UPOZORENJE ZA PODRUČJE SRBIJE NA VISOKE TEMPERATURE
(do 26.07.2023.)

U petak i subotu (21 – 22.07.) u južnim, a delom i u centralnim krajevima zemlјe ponovo se očekuju vrednosti od 35 do 38 °S. Nakon kratkotrajnog osveženja u nedelјu (23.07.), početkom sledeće sedmice (24-26.07.) novi prodor veoma toplog vazduha sa severa Afrike usloviće temperature oko 40 °C.

Kako se zaštiti ukoliko se nađete na otvorenom u vreme oluje?

Opasnost za vreme oluja preti od veoma jakih vetrova, jakih i obilnih padavina, udara groma i mogućeg grada. Za vreme jakih oluja potrebno je preduzeti sledeće mere ukoliko ste u zatvorenom prostoru: obezbedite sve objekte koji mogu da odlete usled jakog vetra ili obilne kiše i izazovu materijalnu štetu ili povrede građane; obezbedite prozore i spoljna vrata i zatvorite sva unutrašnja vrata; izbegavajte kontakt sa kuhinjskim i kupatilskim slavinama, radijatorima i drugim metalnim predmetima, budući da sudobri provodnici. Ukoliko ste na otvorenom, sledite sledeća uputstva:
– sklonite se od bilo kakvih visokih struktura (jarbola, stubova, tornjeva) i imajte u vidu da je sigurno rastojanje jednako visini strukture;
– izbegavajte visoke konstrukcije, visoko drveće, ograde, telefonske kablove i električne vodove;
– pokušajte da pronađete zaklon u zgradi ili u automobilu, a ako to nije moguće, sedite na zemlju;
– izbegnite stajanje u blizini zgrada ili automobila u koje ne možete da uđete kao u zaklon;
– ukoliko ste u šumi, zaštitite se ispod grana niskog drveća – nikada nemojte stajati ispod visokog drveća na otvorenom prostoru;
– izbegavajte granicu između šume i otvorenog prostora, radije uđite u šumu;
– izbegavajte otvorena polja, vrhove brda i planina, obale, jarkove ili druga vlažna mesta;
– ne prelazite preko vode, ne plivajte;
– nemojte držati kišobran ili druge metalne provodne predmete u rukama (štapove za golf, štapove za pecanje i slično);
– izbegavajte da budete u blizini metalnih objekata, bicikala, opreme za kampovanje i slično;
– nemojte stajati uspravno, čučnite ili se makar sagnite , ne dodirujući zemlju rukama, a ako ste u grupi držite rastojanje od 5 metara između sebe.

Ukoliko se nađete u automobilu za vreme jake oluje:
– zaustavite automobil pored puta dalje od elektrovodova i drveća koje može pasti na automobil;
– ostanite u automobilu i upalite poziciona svetla dok ne prođe oluja;
– zatvorite prozore i ne dodirujte metalne predmete u automobilu;
– izbegavajte poplavljene puteve.
Udaljenost od oluje možete proceniti kroz sledeće korake:
– izračunajte vreme između sevanja i groma u sekundama;
– izračunato vreme podelite sa tri kako biste izračunali udaljenost oluje u kilometrima.
Ova udaljenost je indikativna jer se oluje mogu pojaviti veoma brzo iznad vaše oblasti. Preduzmite sve što je neophodno pre nego što oluja zahvati vaše područje. Upamtite, sva pomenuta pravila povećanja sigurnosti mogu samo umanjiti rizik od potencijalne štete i gubitaka. Atmosferska pražnjenja su opasna, nepredvidljiva i sigurnost nikada nije apsolutno zagarantovana, piše na sajtu MUP-a Srbije.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *