Bitka na Kajmakčalanu

Bitka na Kajmakčalanu

Knjiga publiciste Igora Gojkovića „Bitka na Kajmakčalanu – septembar 1916“ je već po izlasku iz štampe pobudila veliku pažnju javnosti i želju iz različitih sredina da se i u njima ovo vredno delo predstavi potencijalnim čitaocima. Medija centar „Odbrana“ je ovih dana pokrenuo promovisanje knjige širom Srbije, a ova književna turneja započeta je promocijom u sedištu Kopnene vojske Vojske Srbije. Promocija knjige održana je u svečanoj sali Doma Vojske u Nišu uz učešće poznatog istoričara, direktora Instituta za noviju istoriju Srbije i recenzenta knjige dr Mileta Bjelajca, urednika izdanja mr Snežane Đokić i autora knjige Igora Gojkovića, dok su promociji prisustvovali komandant Kopnene vojske Vojske Srbije general-potpukovnik Milosav Simović i njegovi saradnici, predstavnici vojnih i boračkih udruženja, profesori departmana za istoriju Filozofskog fakulteta u Nišu i drugi gosti.

Urednik izdanja mr Snežana Đokić je u svom izlaganju naglasila da autor Igor Gojković punih deset godina istraživao okolnosti bitke na Kajmakčalanu i da u knjizi do tančina objašnjava šta se sve događalo tokom 22 dana borbi za osvajanje čuvene kote 2525. „Istorijske scene iz septembra 2016.godine autor je oživeo donoseći svedočanstva neposrednih učesnika, među kojima su i naši veliki pisci, publicisti i javni radnici, ali su glavni junaci ovog dela, ipak, srpski ljudi, u istoriji često prećutkivani, počev od nižih oficira i podoficira, pa do vojnika. Autoru je pošlo za rukom da ih vaskrsne, tako što ih pominje imenom, prezimenom, fotografijom, okolnostima pogibije ili napomenom o njihovoj daljoj sudbini“.

Dr Mile Bjelajac je govoreći o knjizi podvukao skrupulozan rad Igora Gojkovića i njegovu posvećenost da prikupi činjenice iz arhiva, biblioteka, zapisa neposrednih svedoka i svedočenja njihovih potomaka. „Iz knjige jasno razaznajemo kakva je to snaga bila, kakva volja da se sledi borbena disciplina, a ključ razumevanja je pre svega u poštovanju duha predaka, borbi za spas vojnika i verovanju u vrhovne vođe. Kombinacija tekstova, fotografija, digitalnih mapa, sećanja učesnika, dnevnika, edicija i drugih materijala nas detaljno upoznaje sa centralnom epizodom rata 1916.godine – osvajanjem Kajmakčalana. Posebno je značajno što nas delo seća na srpske vojnike, na čoveka u ratu, jer tehnika i tehnologija su se kapitalno promenile u poslednjih sto godina, ali herojstvo srpskog čoveka u ratu je konstanta koja se ponavlja. Podvlačim i da se rukopis knjige uklapa u opredeljenje Medija centra „Odbrana“ da trajno zabeleži svetle trenutke u istoriji srpskog naroda i srpske vojske.“

– Moj prvi izlazak na Kajmakčalan sa grčke strane je bio konfuzan, ali svaki sledeći mi je pomogao da otvorim nove vidike i sećanja na krvavu jesen 2016.godine – rekao je autor knjige Igor Gojković – Uspeo sam da rekonstruišem bitku po danima, mada verujem da je najveća vrednost u tome što su u knjizi prikazani ljudi koji su se borili i ginuli Nije bilo lako, išao sam i na groblja da slikam fotografije sa nadgrobnih spomenika, tragao po mnogim zemljama, gotovo da se može i roman napisati o pronalasku svake slike. Verujem da će mlade generacije naučiti mnogo iz ove knjige, izvući značajna moralna iskustva i spoznati odgovor na pitanje iz poznate narodne pesme „Znaš li odakle si sine?“.

Komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović se na kraju promocije zahvalio učesnicima i izdavačima na knjizi koja govori o jednom od najslavnijih perioda srpske istorije i srpske vojske.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *