Osetno osveženje tek krajem meseca

Osetno osveženje tek krajem meseca

Četvrtak će svugde biti malo svežiji, piše na svom fb profilu meteorolog Marko Čubrilo.

PETAK I SUBOTA NA ZAPADU I SEVERU TOPLI, ALI NESTABILNI, A JUŽNIJE SUVI I VRLO TOPLI. NEDELJA PONOVO SVUGDE SVEŽIJA.

OKO 25.07. KRAĆE, ALI JAKO OTOPLJENJE, DOK SE POSLE 27.07. OČEKUJE OSETNIJE OSVEŽENJE.

Dolazak superćelijske oluje  iznad Celja u Sloveniji Foto:Urška Čoper Ahačič

Danas pretežno sučano i toplo, na severu za stepen ili dva manje vrelo nego juče. Sutra tokom većeg dela dana pretežno sunčano i veoma do ekstremno toplo. Kasno posle podne će se preko Alpa premestiti manja količina vlažnog i nestabilnog vazduha koja će usloviti jaku destabilizaciju atmosfere uz naglo razvijanje olujnih sistema. Te nestabilnosti će se brzo preko severozapadne i zapadne Hrvatske premeštati dalje na istok i do večeri bi trebale zavatiti istočnu Hrvatsku, severne, ređe središnje i možda severoistočne predele BiH, dok bi pred veče i u toku noći ka četvrtku zahvatile Vojvodinu, severnu Šumadiju, deo zapadnog Podrinja i možda bi se do četvrtka ujutro prebacile preko delova središnje i istočne Srbije.

Izvor: Fb Marko Čubrilo

Prošlog puta je atmosfera reagovala izuzetno burno i s obzirom na to da ćemo sutra ponovo imati veoma sličan atmosferski profil, opet će postojati opasnost od snažnih nepogoda, superćelijskih oluja. Hoće li se one iniciratri, gde i kojoj meri još nije moguće predvidti i današnje karte su samo opšta pretpostavka mogućeg scenarija. Za detaljnu prognozu olujnog potencijala atmosfere biće ključni večernji, a posebno jutarnji proračuni u sredu. Na žalost, opasnost od snažnih nepogoda je realna, piše Čubrilo.

Ispred nepogoda maksimumi uglavnom do +34 do +38 stepeni Celzijusa, dok se u zoni fronta očekuje olujan, na udare i orkanski severozapadni vetar i osveženje za oko 15-20 stepeni Celzijusa.

U četvrtak pretežno sunčano, suvo i znatno prijatnije uz dnevni maksimum od +25 do +31 stepen Celzijusa, samo bi na krajnjem jugu i istoku ostalo toplo uz maksimume do oko +33 stepena Celzijusa.

Petak posle malo toplijeg dana zapadu, jugozapadu i severozapadu regiona donosi nove grmljavinske nestabilnosti koje bi se nad ovim predelima javile i u subotu. U isto vreme, nad južnim i istočnim delovima regiona suvo i vrlo toplo, posebno u subotu.

Maksimumi u ova dva dana na severozapadu regiona do +23 do +30, a na jugu od +33 do +36 stepeni Celzijusa. Zapadni, severozapadni i severni delovi regiona ponovo mogu imati vremenske nepogode. U nedelju nad celim regionom promenljivo oblačno uz mirniju atmosferu i svežije, sa maksimumima od +24 do +30 stepeni Celzijusa.

Oko 25.07. će na dan ili dva uslediti jako otopljenje uz maksimume i oko +38 stepeni Celzijusa, zatim se očekuje osetnije osveženje koje bi verovatno potrajalo do kraja meseca.

Svi izneti podaci i procene su rezultat moje obrade i tumačenja numeričkih modela, za zvanične informacije pratite državne prognostičke zavode, stoji u objavi meteorologa Marka Čubrila, čije su se prognoze pokazale kao vrlo precizne i koje  prati veliki broj ljudi na društvenim mrežama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *