Vreli dani i naredne nedelje, do 40 stepeni

Vreli dani i naredne nedelje, do 40 stepeni

Toplotni talas zahvatio je delove južne Evrope i severozapadne Afrike, sa mogućim rekordnim temperaturama i u narednim danima.

U Grčkoj su temperature premašile 40 stepeni Celzijusa, zbog čega je Akropolj, najpopularnija turistička lokacija, zatvoren tokom najtoplijih sati u toku dana, kako bi se zaštitili posetioci, piše BBC na srpskom. U toj zemlji strahuju i od izbijanja požara, posebno u oblastima sa jakim vetrovima.

Visoke temperature očekuju se i sledeće nedelje, jer se najavljuje još jedan toplotni talas.

U Italiji bi temperature mogle dostići i do 48,8 stepeni Celzijusa. Više od 60.000 ljudi umrlo je u Evropi od posledica vrućine prošle godine.

Strahuje se da bi ovaj toplotni talas ovog leta mogao izazvati mnogo više smrtnih slučajeva. Ekstremno visoke temperature zabeležene su i u pojedinim delovima Amerike, Kine, Severne Afrike i Japana.

Stručnjaci kažu da su periodi izuzetno vrućeg vremena sve češći i da klimatske promene znače da je sada normalno da se dosegnu rekordne temperature. Evropski centar za srednjoročne vremenske prognoze saopštio je da je na globalnom nivou ovaj jun bio najtopliji u istoriji.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će tokom druge polovine jula u Srbiji biti veoma toplo, sa temperaturama od 35 do 40 stepeni Celzijusa.

VISOKE TEMPERATURE (do 19.07.2023.)

​Danas maksimalna temperatura od 32 do 36 °S, a sutra i u prvoj polovini naredne sedmice još toplije – lokalno i do 40 °S. U velikim gradovima očekuju se i tropske noći.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *