Radnici mogu anonimno prijaviti poslodavca ako ne poštuje propisane mere

Radnici mogu anonimno prijaviti poslodavca ako ne poštuje propisane mere

Pomoćnik direktora Inspektorata za rad Saša Perišić izjavio je da bez obzira na smernice za rad na visokim temperaturama na otvorenom, Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu nalaže poslodavcima da radnicima obezbede bezbedno radno mesto i radnu sredinu koja ne ugrožava zdravlje, kao i da radnici mogu anonimno da prijave rad na suncu i vrućini.

„Postoje smernice na sajtu našeg Ministarstva kada je u pitanju rad na visokim temperaturama. Pri temperaturama iznad 36 stepeni, a naročito u periodu od 11 do 16 časova, poslodavcima se preporučuje organizacija rada kojom se izbegava obavljanje teških fizičkih poslova, ukoliko to dozvoljava proces rada, poput poslova u građevinarstvu, poljoprivredi, koji se smatraju nepovoljnim radnim uslovima“.

Istakao je da onih dana kada temperatura vazduha premaši 40 stepeni, može da se, prema Zakonu o vanrednim situacija, proglasi elementarna nepogoda, a proglašavaju je grad, opština ili Vlada Srbije.

Perišić je rekao da su ekipe Inspektorata prisutne na terenu i da vrše redovne i vanredne nadzore i nadzore po prijavi stranaka.

– Radnici mogu slobodno da se obrate dežurnom inspektoru, mogu da anonimno prijave rad na visokim temperaturama i mi u tom trenutku delujemo. Izlazimo na teren, utvrđujemo činjenice i preduzimamo odgovarajuće mere, kazao je Perišić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *