Otvorena izložba “Darodavcima u čast” u Nišu

Otvorena izložba “Darodavcima u čast” u Nišu

U galeriji Sinagoga u Nišu danas je otvorena izložba „Darodavcima u čast“, uoči proslave 90 godina postojanja Narodnog muzeja. Izložba je otvorena do kraja maja svakog radnog dana od 10 do 17 sati, a ulaz je za sve posetioce besplatan.

I sve je počelo te 1933. godine, bez darodavaca ne bi bilo Muzeja. To su bili ljudi velikog srca koji su poklanjali predmete koji formiraju kolekcije arheologije, istorije umetnosti, poručili su organizotori na otvaranju izložbe.

– Sa namerom da ukažemo poštovanje svima onima koji su omogućili formiranje prvih zbirki, zatim formiranje zbirki jer je veliki broj predmeta dospeo u muzej kao poklon, to je bila naša ideja. Osim toga, želeli smo da ukažemo poštovanje generacijama kolega, koji su radili pre nas, i koji su časno radeći svoj posao na zaštiti kulturnog nasleđa ostavili te predmete i te kolekcije nama, kazala je direktorka Narodnog muzeja Vesna Crnoglavac.

Narodni muzej u svojim depoima ima više od 40.000 predmeta, na izložbi je prikazano oko 160 eksponata.

– Tu je praistorija, etnologija i antika, pratili smo jednu priču svakodnevnog života, istorije našeg grada i probali da istaknemo predmet kao nešto što čini Narodni muzej, kaže Bojana Milenković, viši kustos.

Izložba je otvorena do kraja maja svakog radnog dana od 10 do 17 sati, a ulaz je za sve posetioce besplatan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *