Da li će sneg u aprilu smanjiti prinose voća?

Da li će sneg u aprilu smanjiti prinose voća?

Sneg i niske temperature nisu uobičajene za ovo doba godine i mogu dovesti do oštećenja biljaka, posebno voća, upozoravaju stručnjaci.

– Svake godine imamo prolećne mrazeve, kaže Srećko Vukašinović iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Niš. Na osnovu prvih procena, koje nisu definitivne jer ćemo stanje tek utvrditi kasnije, nije bilo većih oštećenja ili ga nije bilo uopšte. Što se tiče snega i snežnog pokrivača, može se desiti da se oštećenje javi kasnije za one vrste voća koje je u fazi precvetavanja ili u punom cvetu i da sneg fizički ošteti cvetove, ističe Vukašinović. S druge strane, sneg je dobar izolator tako da je na neki način sprečio izmrzavanje. Temperature vazduha kretale su se do – 2 stepena, a voćne vrste su otporne do te temprature. Malo niže, od – 3 do -5 stepeni bi oštetile voćke i budući rod, ali se nadamo, na osnovu prognoze, da neće biti većih oštećenja. Od poznih mrazeva, najčešće strada koštičavo voće, prvenstveno kajsija i breskva.

 

U ovom periodu je najrizičnija šljiva koja je u punom cvetu i precvetavanju i kod nje može biti delimičnih oštećenja.

– Ovako niske temperature u aprilu svakako stresno utiču na fiziologiju same biljke i može dovesti do promena koje utiču na rod, u smislu da se usporava vegetacija ili da je došlo do nekog stresa. Ono što mi preporučujemo jeste da se posle ovakvih stresnih perioda voće maksimalno zaštiti, da se doda prihrana preko lista i da se voće kasnije dobro istretira i pripremi za rod. Ukoliko voćari žele da zaštite voćke od izmrzavanja, koristi se zadimljavanje i orošavanje sistemom kap po kap, kako bi se podigla temperatura i sačuvao budući rod, naglašava Vukašinović.

Kukuruz, suncokret i soja još nisu posejani – njima je ova vlaga dobrodošla, iako ćemo morati da čekamo rast temperatura kako bismo mogli da nastavimo sa setvom, preporuka je stručnjaka. U utorak 4. aprila, u Beogradu je palo 17 centimentara snega, na Zlatiboru 23, a na Kopaoniku čak 49, podaci su Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).
Prestanak snežnih padavina očekuje se već u sredu 5. aprila, saopštio je RHMZ.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *