Počelo obeležavanje Nedelje Crvenog krsta

Počelo obeležavanje Nedelje Crvenog krsta

Danas se širom sveta obeležava Svetski dan Crvenog krsta. Ovaj dan je prilika da prepoznamo pojedince, koji svojim humanim gestovima doprinose i čine razlike u svojim zajednicama za dobrobit ljudi kojima je neophodna pomoć.

Vođeni idejama humanosti i solidarnosti, punih 145 godina, volonteri i zaposleni u Crvenom krstu u Nišu, pomažu ljudima u nevolji.

– Ono što mi moramo da radimo to je da u okviru programa delovanja u nesrećama, prvenstveno svima kojima je pomoć potrebna u toku elementarne ili druge nepogode ili ratnog stanja, pružimo pomoć unesrećenom stanovništvu. Naše aktivnosti usmerene su na evakuaciju, zbrinjavanje, prvu pomoć, psihološku pomoć, itd… kaže Sanja Stojanović, sekretarka Crvenog krsta u Nišu.

A nevolja je u 21. veku na pretek, zato su tokom nedelje planirane su aktivnosti koje se odnose na promovisanje humanih vrednosti našeg društva, na rad sa decom i mladima u prevenciji vršnjačkog nasilja.

– Sutra ćemo imati uličnu akciju promocije naših aktivnosti u okviru Programa borbe protiv trgovine ljudima i okviru Programa brige o starima. U sredu nam dolaze učenici OŠ “Ratko Vukićević” i OŠ “Učitelj Tasa” gde ćemo im na neki način približiti naše programe, jer su naši programi prilagođeni svakom uzrastu, dodaje Stojanović.

Svetski dan Crvenog krsta obeležava se od 1948. godine širom sveta u znak poštovanja prema Anri Dinanu, osnivaču najveće i najstarije humanitarne organizacije na svetu.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *