Prikupljeno više od devet miliona dinara pomoći

Prikupljeno više od devet miliona dinara pomoći

Razoran zemljotres u Turskoj i Siriji odneo je više od 40 hiljada života i ostavio bez krova nad glavom stotine hiljada ljudi.Prikupljanje pomoći ugroženima sada se organizuje širom sveta.

Samo dva dana nakon razornog zemljotresa, Crveni krst Srbije otvorio je namenski račun za pomoć ugroženom stanovništvu, a do sada je prikupljeno više od devet i po miliona dinara. Sredstva koja građani uplate na račun biće korišćena prema najprioritetnijim potrebama ugroženog stanovništva.

– Danas će već sredstva sa tog računa biti usmerena na dva podnamenska računa Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca. Procena Međunarodne federacije je da raspodela sredstava, prema stepenu ugroženosti stanovništva, bude 60% za Tursku, koje je prema procenama više pogođena, i 40% za Siriju, kaže Sanja Stojanović, sekretar Crvenog krsta u Nišu.

Mnogi gradovi, organizacije i pojedinci, uključili su se u prikupljanje i pomoći ugroženom stanovništvu, kome je u ovim trenucima svaka pomoć dobrodošla.

Nišlije kažu da su pomogali slanjem poruka i uplatom na žiro račun.

“I treba da se pomogne, nama nisu pomogali toliko, ali je ljudski i humano. Mislim ovo što rade Siriji je nehumano i samo se pitam šta su tu deca kriva”, upitala je jedna Nišlijka.

Ambasade Turske i Sirije otvorile su punktove za prikupljanje pomoći. Na punktu u Nišu, na Bulevaru Nikole Tesle, prikupljanje pomoći tek je počelo, a kompanije i udruženja najavljuju donacije. Patrijarh Porfirije pozvao je sve građane da se priključe akciji prikupljanja pomoći i da donesu priloge na liturgije koje će se služiti u beogradskim hramovima.

Crveni krst Srbije je otvorio namenski račun: NLB Komercijalna banka AD Beograd, broj računa: 205-32824-71, poziv na broj: 6046-355 0000, sa naznakom da je svrha uplate pomoć žrtvama zemljotresa u Turskoj i Siriji.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *