Promocija nauke na dan Teslinog rođenja

Promocija nauke na dan Teslinog rođenja

U ponedeljak, 10. jula u 18 časova, na dan rođenja jednog od najvećih srpskih naučnika, Nikole Tesle, CPN organizuje u Muzeju nauke i tehnike specijalan događaj kom će prisustvovati i dr Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija. Na događaju će biti dodeljena priznanja dobitnicima finansijske podrške za najbolje projekte promocije nauke kroz Javni poziv.

Rođendan Nikole Tesle, 10. jul, datum je koji se u Srbiji, na inicijativu Centra za promociju nauke, od 2010. godine obeležava kao nacionalni Dan nauke. Već trinaestu godinu zaredom, na ovaj dan se organizuju raznovrsni događaji širom zemlje kojima se ukazuje na značaj nauke i naučnih dostignuća. U okviru ovogodišnjeg događaja u Muzeju nauke i tehnike, Centar za promociju nauke organizovaće dodelu priznanja dobitnicima finansijske podrške za najbolje projekte promocije nauke u 2023. godini.

Na Javni poziv CPN-a za finansijsku podršku projektima promocije nauke stigle su čak 204 prijave, a za finansiranje je odabrano 28 projekata i godišnjih programa naučnih klubova koji će biti realizovani do kraja 2024. godine širom Srbije. Ukupni budžet Javnog poziva za 2023. godinu iznosi  6,5 miliona dinara, a ovogodišnje prijave obuhvatile su širok spektar tema, od STEM oblasti (nauka, tehnologija, inženjerstvo, matematika) i veštačke inteligencije, preko izazova lokalnih zajednica, pa do zelenih tema i pitanja održivosti.

Podržani projekti realizovaće se u Nišu, Zaječaru, Kragujevcu, Kruševcu, Kikindi, Leskovcu, Gornjem Milanovcu, Čačku, Smederevu, Ranovcu, Beogradu i Novom Sadu, a programi će se izvoditi kroz naučno-istraživačke institute, fakultete, naučna udruženja, nevladine organizacije i Naučne klubove.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *