Ivanjdansko cveće ima lekovitu moć

Ivanjdansko cveće ima lekovitu moć

U hramovima Srpske pravoslavne crkve danas se obeleževa Ivanjdan, praznik rođenja svetog Jovana Krstitelja, jedan od tri velika praznika posvećena svetitelju za čije se ime vezuje krštenje Isusa Hrista na reci Jordanu i početak hrišćanske propovedi.

Venci od ivanjskog cveća, pesma devojaka, kićenje kuće za zdravlje ukućana, samo su neki od običaja koji prate Ivanjdan.

Venci se prave od ivanjskog cveća, kantariona, vranilove trave, bele hajdučke trave, sve i svašta može da se uplete, kaže Radmila Stojanović iz Niške Banje, koja godinama pravi i prodaje venčiće.

Veruje se da je moć lekovitog bilja najsnažnija baš u prvoj nedelji jula, zato se pletu venčići kako bi se njihove lekovite moći pojačale. Venci se stavljaju na ulaz u pravoslavne domove i simbol su beskonačnosti vere.

Znam da se venčići stavljaju na ikonu ili ispred ulaznih vrata. Još uvek nisam kupila, ali upravo sam sada krenula, doveli smo danas prvi put unuka u crkvu, kaže jedna Nišlijka.

Ovo je, kažu, devojački praznik, ali ja sam čula od starijih ljudi da se venci stavljaju uveče ispred ulaznih vrata ili na ikone, kako bi dočekali praznik, ne znam da li je takav običaj u celoj Srbiji ali u mom kraju jeste, dodaje gospođa koja je došla po ivanjsko cveće.

Postoje mnogi običaji i verovanja koji su vezana za današnji praznik. U mnogim krajevima Srbije tri dana pre i tri dana posle praznika, ne ulazi se u vinograd. Kaže se da tih sedam dana vinograd najviše napreduje, jer ga čuva Sveti Jovan. Praznik uvek pada u vreme Petropavlovskog posta, pa se ovog dana posti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *