Radost Evrope u Nišu

Radost Evrope u Nišu

Grad Niš je danas prestonica igre u Srbiji. U okviru 15. manifestacije „Susreti prijateljstva – Radost Evrope“ u sali Niškog kulturnog centra večeras će biti održan koncert „Zamislite deco“. Tim povodom, danas je za sve učesnike u Gradskoj kući priređen svečani prijem.

Deca iz Bugarske, Severne Makedonije i Srbije večeras slave prijateljstvo. Spojili su ih pesma, igra i ples.

Dobromira Radova je učesnica iz Bugarske, ima 12 godina i kaže da je prvi put u Nišu.

– Već osam godinama igram u folklornom ansamblu Zlatna Trakija iz Haskova, a večeras ćemo odigrati igru “Na megdanu”. Dugo smo vežbali i verujem da će sve biti u redu – kaže Dobromira.

Susreti prijateljstva u Nišu se održavaju 15 godina i tada Niš postaje grad dece iz cele Evrope.

– Deca iz cele Evrope, a tokom ovih godina bilo je više od 1.500 mališana, pokazala su svoje umeće i svoje tradicionalne igre, a tako će biti i večeras – kaže Miljko Petrović, organizator manifestacije.

Koncert povodom ove manifestacije u Nišu se održava i povodom Dečje nedelje, na kojoj će biti obeleženo i 100 godina od rođenja Duška Radovića, autora zaštitne pesme „Radost Evrope“.

– Imamo čast da ugostimo sve one dečake i devojčice koji kroz igru i pesmu neguju tradiciju svog naroda i dostojno reprezentuju svoju zemlju, družeći se sa svojim vršnjacima iz okruženja – istakla je Dušica Davidović, zamenica gradonačelnice Grada Niša.

Radost Evrope je najveća i najstarija međunarodna manifestacija dečjeg stvaralaštva, ustanovljena davne 1969. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *