SEA LIFE Helsinki-čudesni svet mora i okeana

SEA LIFE Helsinki-čudesni svet mora i okeana

SEA LIFE u Helsinkiju je deo svetskog lanca akvarijuma, otvoren je 2002. godine i od tada radi na istom mestu uz zabavni park Linnanmaki.

Naš cilj je da sa svakim gostom podelimo naše uzbuđenje i ljubav prema okeanima i njihovom životu, kao i da inspirišemo naše goste da vole i žele da zaštite okeane na isti način kao i mi, kaže za naš portal marketing menadžer akvarijuma Juuso Vainio.

Juuso Vainio, Sea life, Helsinki

Poseta počinje ulaskom u oblast prašume, Igapo. Upoznajete bića koja žive u prašumama kao što su raže, kornjače, otrovne žabe, pirane i električna jegulja.
– Ono što posetioci mogu videti ovde je nešto kao iz bajke. Imamo ribe iz celog sveta, morske kornjače, ajkule, morske konjiće. Ovde imamo bukvalno iz svakog tropskog dela sveta neku životinju iz tih krajeva i poseta zaista predstavlja jedinstveno iskustvo, kaže Vainio.
Domaćini ističu da izložba ima za cilj zabavu i edukaciju. Morski konjići zvuče i izgledaju kao mistične figure iz starih narodnih priča – i na neki način jesu. Posetiocima se savetuje da obrate pažnju na njihov način ishrane (ne žvaću hranu), način hvatanja morskih algi i način plivanja.iskustvo podvodnog sveta zajedno sa porodicom i prijateljima. Naše iskustvo odgovara svim uzrastima, ali naša ciljna grupa su porodice sa decom.
– Prilikom posete, tokom dana organizujemo različite događaje gde se hrane ribe, a naši zaposleni su tu da odgovore na svako pitanje posetilaca. U ovom akvarijumu ima mnogo različitih vrsta ajkula. Najveća ajkula je zebra ajkula po imenu Sveetie. Ima i nekih manjih ajkula, kao što je bambusova ajkula. Sve zavisi od želje posetilaca, šta oni žele videti. Neki žele da vide ribice koje su videli u crtanim filmovima, neko želi morske konjiće, dok je svakako naš favorit ajkula, imamo zebra ajkulu koja je veoma velika i koju smo nazvali Musuka, s ponosom ističe Vainio.

Ima i otrovnih žaba, koje su otrovne na dodir jer imaju otrov na svojoj koži i to je veoma opasna vrsta žaba.
Električna jegulja je jedna od najopasnijih životinja morskog života! Da li ste znali da električna jegulja može proizvesti strujni udar od 650 volti?

Ima naravno i riba koje su opasne i koje mogu da ugrizu čoveka, ali kada bismo izdvojili kao posebno opasnu, onda je to električna jegulja koja se brani tako što proizvodi elektricitet. Morski ježevi mogu da žive i do 20 godina! Postoji do 1.000 različitih vrsta morskih ježeva, ali samo nekoliko vrsta je otrovno.
Anemone žive u svakom okeanu sveta. Žive u harmoniji sa nekim vrstama riba kao što su ribe klovnovi koji traže sklonište u anemonama. Imamo jednu jako retku vrstu ribe koja živi samo u Meksiku i veoma smo zahvalni na prilici da čuvamo tu vrstu u svojim akvarijumu. Naziv je pap fiš, San Ignacio.

Pirane sa crvenim trbuhom mogu se naći na početku prašume. Mi smo imali sreće da vidimo veoma neobičnu, sićušnu Endlerovu ribu.
– Deca su veoma srećna i uzbuđena kada dođu ovde i njima je veoma zanimljivo da vide toliko različitih vrsta riba, toliko različitih boja, i verovatno kad izađu odavde žele da saznaju što više informacija o moru tako da im je ovde uvek zabavno. Pravila su takva da posetioci ne smeju hraniti ribe, ali imamo premijum paket, gde posetioci mogu, u društvu našeg radnika hraniti ribe, pa čak i ajkule.

Videli smo stanovnike od tropskih okeana do Arktičkog mora. Otkrili smo fascinantne podvodne svetove, dom pirana, rakova i morskih zvezda, kao i ajkula i raža.  Ovde su vrste čija je životna sredina ugrožena zagađenjem i drugim ekološkim štetama koje izazivaju ljudi. Pored zabave i edukacije, cilj je i da se posetioci informišu o važnosti potrebe zaštite morske sredine.

Ovaj tekst objavljen je kao deo projekta Puls Evrope.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *