SPC i vernici slave danas Svetog Iliju

SPC i vernici slave danas Svetog Iliju

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik Svetog Ilije, u narodu poznatog i kao Ilija Gromovnik.

Sveti Ilija se smatra najsilovitijim među ognjenim svecima, pa se praznuje s velikim strahopoštovanjem.

Sveti Ilija rođen je gradu Tesvitu, zbog čega je nazvan Tesvićanin. Smatra se jednim od najvećih proroka u hrišćanstvu. Mladost je proveo u molitvama u pustinji, a zbog tačnog predskazivanja događaja bio je proganjan, pogotovo od izraelskog cara Ahave i njegove žene Jezavelje.

Bio je među prorocima koji su se na Tavoru poklonili sinu Božjem na Preobraženje Gospodnje, pa se zato njegov lik slika na preobraženskim prazničnim ikonama. Veruje se da nije umro već da se živ, plamenim kočijama, vazneo na nebo.

Prema narodnoj tradiciji, Sveti Ilija se vozi u vatrenim kolima koja vuku četiri konja, a grmljavina je tutnjava njegovih kola kojima se vozi po nebu i oblacima.

Na Svetog Iliju ne radi se u polju, da se ne bi navukao gnev svetitelja. Prema narodnom verovanju, ako danas grmi, propašće celokupan ovogodišnji rod oraha i lešnika.

Takođe, veruje se da posle Svetog Ilije leto polako prolazi, pa je u narodu poznata izreka „od Svetog Ilije, sunce sve milije”. Nakon današnjeg praznika se, prema verovanju, više ne treba kupati u rekama.

Na Svetog Iliju u velikom broju gradova i sela organizuju se vašari, a slavi se i kao krsna slava.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *