Čuvanje privatnosti u digitalnom okruženju

Čuvanje privatnosti u digitalnom okruženju

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija podstiče razvoj informacionog društva putem programa i projekata pod zajedničkim sloganom „Pametno i bezbedno – Smart and Safe“. Cilj ovih aktivnosti je edukacija i podizanje svesti o neophodnosti brzog, pravilnog i usmerenog uključivanja građana, obrazovnog sistema i privrede u savremene digitalne tokove.

Platforma „Pametno i bezbedno“ promoviše podizanje digitalne pismenosti, digitalnih kompetencija i digitalne bezbednosne kulture kod svih građana Srbije. Naročita pažnja posvećuje se projektima namenjenim mlađoj populaciji, ženama, kao i osobama sa invaliditetom.

Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu, pri Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, uspostavljen je 27. febuara 2017. godine, na osnovu Uredbe o bezbednosti i zaštiti dece prilikom korišćenja informaciono-komunikacionih tehnologija.

Centar je prvi, i za sada jedini, institucionalni mehanizam u regionu koji se bavi prevencijom i reagovanjem na ugrožavanje dece u digitalnom okruženju, pružajući mogućnost građanima da se besplatno obrate na broj telefona 19833 ili putem onlajn platforme Pametno i bezbedno.

Formirani su predmeti težih slučajeva onlajn ugrožavanja maloletnika, kao što su: sajberbuling, vrbovanje, pornografija, zloupotreba profila na društvenim mrežama, ucene i pretnje, opasne i lažne igre i zavisnost od novih tehnologija.

Radi adekvatnog odgovora na ovakve prijave, Centar sarađuje sa Tužilaštvom za visokotehnološki kriminal, MUP-om, Ministarstvom prosvete, Centrima za socijalni rad i domovima zdravlja.

Centar takođe pruža savete građanima o pravilnom korišćenju interneta, bezbednom postavljanju sadržaja i mogućnostima onlajn zaštite, kao i pripremljene brošure iz ove oblasti u Digitalnoj biblioteci. U nastavku ćete videti praktične savete za roditelje i staratelje, ukoliko se susretnu sa problemom dece na internetu.

Imam problem na… TikTok-u
Kako da podesim nalog kao privatni?

TikTok nalog možete podesiti da bude privatan tako da tinejdžer može da određuje ko sme, a ko ne sme da vidi njegove videe, šalje im poruke ili komentariše na njegovom profilu.

Imajte na umu da su čak i sa privatnim nalogom fotografija profila vašeg deteta, korisničko ime i biografija i dalje vidljivi svim korisnicima na platformi. S toga neka biografija nikako ne otkriva adresu, školu ili lokaciju deteta na bilo koji način. Dakle, ako je profil privatan možete da odredite ko može da komentariše, duetuje i direktno šalje poruke vašem detetu.

Treba napomenuti da su svi nalozi dece do 16 godina automatski podešeni kao privatni. Ovo se menja nakon što dete napuni 16 godina, te će se tada nalog automatski prebaciti na javan.

Šta je bitno da znamo o privatnosti i dodatnim opcijama TikToka?

Striming (Uživo emitovanje sadržaja): Minimalna starosna granica za održavanje strima uživo je 16 godina. Pored toga, korisnici koji žele da koriste funkciju strimovanja uživo moraće da imaju evidenciju stvaranja kvalitetnog sadržaja koji sledi smernice zajednice TikTok. Korisnici koji žele uživo emitovanje moraće da imaju određeni broj pratilaca pre nego što mogu da koriste ovu funkciju. Ipak, postoji opcija da se i ovo zaobiđe, pa zbog toga redovno proveravajte nalog vašeg deteta.

Imajte na umu: Čak i sa privatnim nalogom, podaci o profilu – uključujući fotografiju profila, korisničko ime i biografiju – biće vidljivi svim korisnicima. Savetujte svom tinejdžeru da u njegovom/njenom profilu ne otkriva lične podatke poput starosti, adrese ili broja telefona. Takođe, u opciji For you , kada nam se prikazuju predlozi videa koji bi nam se dopali uvek može da se pokaže nešto što ne bismo želeli da naše dete vidi.

Kako promeniti podešavanja privatnosti na TikTok video snimku?

Privatnost svakog videa naknadno menjate tako što odaberete opcije snimka. Privatnost. Kao što se da videti, video može postati privatan, ali možemo i da zabranimo i interakciju sa njim (na primer, komentarisanje, dueti, stich i tako dalje).

I ono što je vrlo važno- ako vam se problem desi ili imate nedoumicu (deca i mladi), ne ćutite, odmah recite roditeljima ili osobi kojoj verujete ( učitelj/ca, nastavnik/ca, starijem bratu ili sestri ili pozovite broj 19833, poziv je besplatan. Ne pokušavajte da sami rešite problem, jer internet predatori mogu biti vrlo opasni. I ne zaboravite da čuvate svoju privatnost u digitalnom okruženju, kako vaši lični podaci i fotografije ne bi bili dostupni nepoznatim ljudima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *