Sve je spremno za prolećnu setvu kukuruza

Sve je spremno za prolećnu setvu kukuruza

Do početka prolećne setve kukuruza ostalo je manje od dve nedelje. Poljoprivrednici se već pripemaju i nadaju dobrim prinosima. U Nišavskom okrugu ove godine biće posejano više od 35 hiljada hektara.

Za prolećnu setvu kukuruza sve je već spremno, a blaga zima znatno je olakšala ratarima posao pripreme zemljišta.

– Ovo vreme sigurno ne pogoduje predstojećoj setvi, u smislu da se može ući na njive, ali pogoduje nakupljanju zemljišne vlage. Struka kaže da ne bi ni trebalo krenuti sa setvom u nižim predelima pre 5.aprila, a da na višim terenima setvu možemo početi nakon 15. aprila, kaže Saša Stanković, savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo PSSS Niš.

Stručnjaci savetuju da se na višim terenima seju sorte kraće vegetacije, dok na nižim terenima, gde postoje uslovi za navodnjavanje seju hibridi koji daju visoke prinose.

– U sistemima navodnjavanja treba ići sa većim i gušćim sklopom biljaka (od 60.000 do 65.000 biljaka po hektaru), a da se u uslovima suvog ratarenja, gde je zemljište lakšeg mehaničkog sastava i nema navodnjavanja, ide sa ređim sklopom biljaka (od 50.000 do 55.000). Imali smo vrlo nezgodnu situaciju prošle godine, gde u gustim sklopovima nije ni bilo prinosa, jer smo imali povoljne uslova za nicanje, ali nepovoljne za razvoj biljaka, dodaje Stanković.

Stručnjaci kažu da treba izabrati odgovarajući hibrid za određeno proizvodno područje, odrediti željenu gustinu useva u zavisnosti od primenjenih agrotehničkih mera i agrekoloških uslova gajenja kao i odrediti vreme i dubinu setve.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *