USPR– Štrajk i protest zarad boljitka u obrazovanju

USPR– Štrajk i protest zarad boljitka u obrazovanju

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, koja je većinski sindikat u većini škola u Rasinskom okrugu, najavila je da će 17, 21. i 31. marta organizovati štrajk,odnosno držati časove od 30 minuta. Za sutra, 17. mart, je najavljeno protestno okupljanje u Beogradu, ispred Ministarstva prosvete, na koje će krenuti i predstavnici tog sindikata iz Kruševca i Rasinskog okruga.
Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije od nadležnih traži smanjenje broja učenika u odeljenju, na najviše 24, korekciju zarada od 12 odsto i isplatu trećine dugovanja od 20 hiljada dinara, kao i promene zakona iz oblasti obrazovanja, uz socijalni dijalog.
–I pre pandemije insistirali smo da se smanji broj učenika u odeljenju sa 30 na 24 radi adekvatnijeg i boljeg rada.  Sve smo na onlajnu radili sami, nastavnici, roditelji, đaci.Vrlo malo je bilo pomoći od strane Ministarstva – rekao je predsednik kruševačke Unije sindikata prosvetnih radnika Dobrivoje Marjanović.
–Prosek zaposlenih u obrazovanju je za hiljadu do dve hiljade dinara niži od republičkog proseka, a ako znamo da u obrazovanju radi 80 odsto visokoškolovanih ljudi, onda je to sramota za ovu državu – kazao je on.
Za sve aktere trenutne političke kampanje, predstavnike vlasti i opozicije, kaže da im je prva rečenica kako je obrazovanje važno, ali da čim se kampanja završi, sve ostaje u etru.
–Najkvalitetniji deo Srbije nisu ni zgrade, škole, tehnika, ni uslovi poput energetske efikasnosti. Sve to podzravljamo, ali najkvalitetniji resursi su deca i nastavnici. Zato naša kampanja poručuje: zaokruži obrazovanje, da onima koji budu posle izbora formirali Vladu ovo bude reper šta treba da urade posle maja, jer već dve decenije niko nije doneo neki boljitak u obrazovanju – poručio je on.
USPRS je najavio da će, osim sutrašnjeg (17. mart) štrajka i protesta u Beogradu, skraćeni časovi ponovo biti 21. marta, dok će 31. marta, osim toga, biti organizovana okupljanja po gradovima.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *