Veliko interesovanje za preventivne preglede

Veliko interesovanje za preventivne preglede

Akcija besplatnih preventivnih pregleda, koja se sprovodi u cilju rane dijagnostike i prevencije bolesti, izazvala je veliko interesovanje građana u Nišu, kao i u svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji gde su pregledi organizovani danas.

Građani mogu da urade tumor markere, provere hormone štitaste žlezde, dok deca predškolskog i školskog uzrasta mogu da urade pregled kičme, stopala i celokupnog lokomotornog sistema.

Veliko je interesovanje, građani su zadovoljni zbog ponovnih preventivnih pregleda. Na programu su pulmološki pregledi, merenje krvnog pritiska i prvi put fizijatrijski pregledi dece, saopšteno je iz UKC Niš. Rade se i laboratorijske analize, hormoni štitne žlezde i PSA. Po našoj evidenciji, dolaze uglavnom pacijenti koji se javljaju prvi put i to je zapravo nama i ciljna populacija, da se jave na vreme i ukoliko problem postoji, da se spreči razvoj bolesti jer mnogo je lakše baviti se preventivom, a kada je dijagnostika uspostavljena na vreme, ishod je mnogo uspešniji, rekao je dr Vladan Ćosić, pomoćnik direktora UKC Niš.

Prof.Milan Rančić, rukovodilac  Klinike za pulmologoju UKC Niš rekao je da dolaze pacijenti koji su prvi put ovde, ali ima i onih koji su došli da prekontrolišu svoje zdravlje.

Respiratorno zdravlje je važan deo opšteg zdravlja nacije. Ovo je veoma važan element kako bismo se približili pacijentima.

Doc.dr Dragan Zlatanović, rukovodilac Klinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju kaže da se u okviru današnje akcije prvi put rade i pregledi dece.

Radimo preglede dece, pre svega sa deformitetima kičmenog stuba i naravno, biće sagledana sva deca i sa drugim patologijama koja budu došla. Nakon dijagnostike, propisaće se terapija ukoliko je potrebno ili će lekari dati savet. Dva do šest odsto dece ima skoliozu, od toga samo 10 odsto zahteva određeno lečenje, izjavio je Zlatanović.

Svi pregledi su besplatni i mogu se obaviti bez zdravstvenog osiguranja, bez zakazivanja i bez uputa.

Foto: UKC Niš

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *