Vremenski uslovi loše utiču na zdravlje

Vremenski uslovi loše utiču na zdravlje

Malaksalost, preznojavanje, vrtoglavica, pojačano lupanje srca…skoro da nema čoveka koji ovih dana nije osetio neke od tih simptoma zbog vremenskih prilika koje podsećaju na tropsku klimu.

Zbog velike količine vlage u vazduhu, niški lekari u Zavodu za urgentnu medicinu imaju mnogo više posla od uobičajenog. Kako nam je rekla dr Verica Božić, lekari Hitne pomoći imaju mnogo poziva zbog kolapsa na javnim mestima, ali i u kući, zbog variranja krvnog pritiska, a nažalost, ima čak i smrtnih slučajeva, šlogova…

S obzirom na to da nismo naviknuti na ovako visok procenat vlage u vazduhu, vrlo je važno da se poštuju preporuke lekara, da se izbegava boravak i fizička aktivnost u najtoplijem delu dana id 10 do 17 sati. Treba piti što više vode, jesti laganu hranu i što više voća i povrća, rekla je dr. Verica Božić. Kako je istakla, za trećinu je uvećan broj poziva i intervencija ekipa Hitne pomoći, što ukazuje da ovakvo vreme podjednako smeta svima, a posebno hroničnim bolesnicima.

Ovih dana je primetno da su na ulicama češće nego inače vozila Hitne pomoći, pa apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da se šro pre sklone i propuste ambulanta kola pod rotacijom, kako bi se pacijentu što pre ukazala pomoć, jer možda baš od tih par minuta nekome zavisi život.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *