Niš kao primer dobre prakse za porodično orjentisane rane intervencije

Niš kao primer dobre prakse za porodično orjentisane rane intervencije

Niški Dom zdravlja već nekoliko godina sprovodi inovativnu metodu porodično orjentisane rane intervencije kod dece sa smetnjama u razvoju. Članovi tima, kao mentori, rade i sa kolegama iz Kotora i Bjelog Polja na uvođenju ove metode u njihove institucije. Naredna dva dana radiće zajedno u Nišu, jer su, kako kažu njihove kolege iz Crne Gore, grad Niš prepoznali kao primer dobre prakse.

Početak ove priče datira iz 2017. godine, kada su praktičari iz Niša prošli obuku za porodično orjentisanu ranu intervenciju i od marta 2019. postoji tim za ranu intervenciju, kaže psiholog niškog Doma zdravlja Jelena Petković.Tim čine predstavnici sistema zdravstva, Razvojno savetovalište Doma zdravlja u Nišu, predstavnici socijalne zaštite i predstavnici JPU Pčelica.

Promena se ogleda u tome da rad više nije u ordinacijskim uslovima jedan na jedan, kako je izgledao tradicionalni model, već je podsticaj razvoja deteta da se odvija u porodičnom okruženju, u prirodnoj sredini deteta i u vrtićkom okruženju. Rane intervencije predstavljaju skup usluga koje su namenjene porodicama dece sa smetnjama u razvoju, ističe Petković. Uzrast dece je do treće godine, kada su efekti rane intervencije najveći i do 6. godine, odnosno do polaska u školu. Povratne informacije koje dobijamo od roditelja su zaista dobre zato što su roditelji prepoznati kao prvi i najznačajniji učitelji u životu deteta. To ne znači da oni trebaju da budu terapeuti detetu, već su terapeuti tu, ceo tim stručnjaka zapravo okružuju porodicu i osnažuju roditelje da podstiču razvoj deteta kroz neke svakodnevne situacije od ustajanja do uspavljivanja, kroz svakodnevne rutine koje porodica prolazi. To ne znači da im mi namećemo, već pratimo njihov dnevni ritam, odgovaramo na njihove potrebe, brige, želje…

Ida Ferdinandi, koordinatorka programa za rani razvoj djeteta u predstavništvu UNICEF-a u Crnoj Gori objašnjava da delegaciju koja je došla u Niš čine predsatvnici institucija u Kotoru i Bjelom Polju, resorni centar Dr Peruta Ivanović u Kotoru, vrtić Radost u Kotoru i Dom zdravlja, Dnevni centar Tisa i vrtić Dušo Basakić iz Bjelog Polja. Ove ustanove i još neke koje nisu mogle da dođu učestvuju u pilotiranju porodično orjentisanog modela rane intervencije u Crnoj Gori, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, Ministarstvom rada i socijalnog staranja i Ministarstvom obrazovanja, uz podršku UNICEF-a i EU.

Mi smo ovde došli da bismo videli kako funkcioniše ovaj model u Nišu, jer smo čuli da je Niš primer dobre prakse. Mi u Crnoj Gori ovaj model sprovodimo tek nekih pola godine, tako da nam mnogo znače iskustva iz regiona, da vidimo koji je to put koji nas čeka i kako možemo da unapredimo prakse i da ulimo jedni od drugih, kaže Ferdinandi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *