Mladi najčešće žrtve saobraćajnih nezgoda

Mladi najčešće žrtve saobraćajnih nezgoda
Foto: Odgovor

Protekle nedelje dve devojčice i jedna starija žena poginule su na jugu Srbije, u saobraćajnim nesrećama u kojima su učestvovale kao pešaci. U cilju smanjenja saoraćajnih nezgoda sa fatalnim ishodima, danas je na Akademiji tehničko-vaspitačkih strukovnih studija u Nišu predstavljen projekat o bezbednosti saobraćaja.

Foto: Odgovor

U okviru projekta TRAFSAF srednjoškolci i studenti imali su priliku da vide i probaju kako izgledaju neke od najopasnijih situacija u saobraćaju.

– Mi pokušavamo, ne samo kroz formalno obrazovanje, nego i kroz vannastavne aktivnosti da im ukažemo na opasnosti i posledice koje vrebaju u saobraćaju. Na ovaj način mi ih upoznajemo sa viruelnim svetom gde mogu da probaju sve te tehnike vožnje, a naš cilj će biti ispunjen ako mi sačuvamo makar jedan život, ističe profesor Nebojša Arsić, rektor Univeziteta u Prištini, sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Foto: Odgovor

Neprilagođena brzina, vožnja pod dejstvom alkohola i narkotika, razlozi su zbog kojih dolazi do sve češćih saobraćajnih nezgoda, zato je važno da se mladi na vreme edukuju.
– Prvenstveno mi nemamo to iskustvo koje nam je potrebno da bismo bili dobri vozači, kaže Mina Nikolić, studentkinja Akademije tehničko-vaspitačkih strukovnih studija u Nišu.

Projekat u oblasti bezbednosti saobraćaja, ralizovan je u saradnji sa fakultetima iz 15 evropskih zemalja. U Španiji su oštrijim kaznama za vozače uspeli da smanje broj sabraćajnih nesreća.

Neprestano se radi na tome i pooštravaju se zakoni zato se i došlo do pozitvnih rezultata, kaže profesor na Politehničkom fakultetu u Madridu Slobodan Bojanić.

Akademija tehničko-vaspitačkih strukovnih studija jedan je od partnera na ovom projektu. Projekat TRAFSAF realizovan je u okviru programa Erasmus plus, a učesnici su najavili nastavak saradnje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *