Narkotička disfunkcija medija

Narkotička disfunkcija medija
Foto: Pixabay

Narkotička disfuncija medija je pojam koji se obilato koristi u komunikologiji, mediologiji, sociologiji, politikologiji i još nekim društvenim naukama, ali je gotovo nepoznat i nevidljiv u svakodnevnoj komunikaciji ljudi u Srbiji. Činjenica je ovo koja čudi, pogotovo zato što je narkotička disfunkcija opšte prisutna, duboko ukorenjena i ukopana u sve pore srpskog društvenog života i obrazac ponašanja ogromne većine naših građana.
Šta zapravo označava pojam narkotička disfunkcija medija? Reč je o pojavi koja označava da se zavisnici od „medijskih narkotika“ zadovoljavaju mnoštvom informacija koje primaju, a istovremeno odustaju od bilo kakvih konkretnih akcija u realnosti. Oni znaju da, na primer, nije dobro što živimo u gradovima sa zagađenim vazduhom, ali nisu spremni na bilo kakav aktivizam po tom pitanju i uvereni su da je dovoljno što lajkuju neki sadržaj na društvenim mrežama koji traži da se nešto preduzme kako bismo živeli u čistijem i zdravijem svetu. Pojedinci koji su pod uticajem narkotičke disfunkcije uvek kažu: „ Treba to promeniti, ali neka to urade neki drugi“. Oni bi voleli da im plate ili penzije budu veće, samo da se za to bore neki drugi, suprotstavili bi se i oni nekim ružnim pojavama u društvu, ali tiho, da oni sami ne budu na udaru i da ne moraju da ulože makar i najmanji napor.
Ne može to tako, dragi prijatelji! Zašto bi se uvek neko drugi borio za Vas? Zar i sami ne vidite da Vas je takva pasivizacija i apatija dovela do fatamorgane i iluzije da nešto činite u virtuelnom svetu, a da u stvarnom ne smete ni da nekome kažete da ne preskače red u kome ste. Neće se to dobro završiti. Kada su jednog zavisnika od narkotičke disfunkcije medija pitali koji je najbolji način kontracepcije, on je i tada odgovorio: „Ma najbolje je prepustiti to nekom drugom“.

Zoran MILADINOVIĆ

Jedan komentar na “Narkotička disfunkcija medija

  1. Tekst je nazalost slika nase stvarnosti .U kojoj jew glavni krivac intelektualna elita. Koja iz svojih kabineta i udobnih fotelja pametuje.Umesto da se postavi kao vodilja ka napretku. Ona na taj nacin sitom otvara vrata laktasima poltronima i secikesama da preuzmu primat u drustvu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *