Svetski dan mentalnog zdravlja

Svetski dan mentalnog zdravlja

Svetski dan mentalnog zdravlja obeležava se danas. Ovaj dan je jedan zlatni standard koji uvek treba da nas podseti na značaj unapređenja mentalnog zdravlja. Kakva je situacija s našim mentalnim zdravljem, to uglavnom svi znamo.

Nekad bolje, nekad lošije, imamo periode kad je poprilično loše i budemo zabrinuti, ali generalno, ono što je na nama i što možemo da radimo, to je da se krećemo put pozitivne promene i da radimo na sebi. Ono što je važno je rad na sebi, kaže dr Marina Petrović, načelnica Centra za zaštitu mentalnog zdravlja u zajednici u Nišu.

Iluzija je da možemo da menjamo druge, da možemo da utičemo na tuđe ponašanje. Ono što je jedino vredno i važno i čemu treba da težimo i da osvestimo to kao jedini pravi način je da samo sebe možemo da menjamo. I to je ono pravo i to je ono što uvek preporučujemo ljudima, da rade na sebi i poprave svoje ponašanje, poprave način na koji vide druge ljude i na taj način, menjajuči sebe, pokušaju da isprave pogled drugih ljudi prema sebi.

Na pitanje kako najnovija dešavanja u svetu i oko nas deluju na našu psihu, dr Petrović odgovara:

Svakako da globalna situacija nepovoljno utiče na sve nas, jer mi smo deo sveta, deo Evrope, tako da sve nepovoljne situacije, ratovi, epidemije, sve to nepovoljno utiče na sve nas. Ne možemo reći da je to nešto što značajno menja naše stanje, ali svakako utiče na nas da u jednom trenutku stanemo i promišljamo o tome čemu sve ovo, ka čemu se to mi krećemo, šta se dešava sa čovečanstvom?

To je trenutak da preisputujemo sebe, kaže dr Marina Petrović.

Sve ovo što se dešava oko nas je jedan aspekt, ali onaj drugi, mnogo važniji, jeste kako mi reagujemo na to. Ono što se dešava u našoj okolini je jedno, a ono što je najvažnije za nas je kako mi reagujemo na ta dešavanja, kako ih doživljavamo i kako ih obrađujemo i na koji način uspevamo da primirimo sebe, odnosno aktiviramo sebe da nešto menjamo. Bitno je da smo u kontaktu sa drugim ljudima, da razgovaramo, da se družimo, da se krećemo…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *