Preminuo glumac Žarko Laušević

Preminuo glumac Žarko Laušević

Žarko Laušević, jedan od najpoznatijih glumaca sa ex Yu prostora, preminuo je u Beogradu, u 63. godini, posle kraće i teške bolesti, saopštila je njegova porodica.

Laušević je rođen 19. januara 1960. godine u Crnoj Gori. Još  je 1987. godine dobio dve najveće glumačke nagrade, za ulogu u filmu Oficir s ružom,  Pulsku zlatnu arenu i Car Konstantin u Nišu.

Život mu je obeležila tragedija iz 1993. godine u Podgorici, kada je, tokom fizičkog sukoba, iz pištolja ubio dva mladića, a ranio trećeg, zbog čega je osuđen na zatvorsku kaznu.

Po izlasku iz zatvora u Srbiji, otišao je u Ameriku, gde je proveo više od deset godina, a o danima provedenim iza rešetaka je napisao i nekoliko knjiga.

O svemu što se dogodilo u Podgorici, Laušević je napisao:

Jesam, pokušavao sam da sinu objasnim šta se dogodilo te noći. Ja nisam kao otac koji treba da mu olakša muku sazrevanja, već i muku koju sam mu ja natovario. I da ga molim da mi oprosti“.

Od oštećenih ne tražim da mi oproste. Znam da to ne mogu jer sam sebi ne opraštam. Samo Bog to može.

Njihovo je pravo da mrze. Moje je pravo da se kajem što ne mogah drugačije. U crkvi uvek upalim tri sveće. Za oca i njih dvojicu. Ako sam grešan što ovo rekoh, grešan sam i prema ocu.

Mora biti da smo nešto teško zgrešili sva trojica. I njih dvojica, i ja, pa nas je Bog tako sastavio 31. jula ’93. Da njih kazni mojom rukom, mene njihovim glavama.“

Laušević je 2011. godine objavio knjigu Godina prođe, dan nikad, prvu iz serijala Dnevnik jedne robije.

Nakon velikog interesovanja javnosti, objavljuje i Druga knjiga (2013), Sve prođe, pa i doživotna (2018) i Padre, idiote (2022). Nedavno je prikazana i serija Pad, nastala po njegovim knjigama.

Poslednje pojavljivanje Lauševića u javnosti je bilo upravo na nedavnoj premijeri filma Heroji Halijarda.

Poslednji film koji je snimio je Ruski konzul, po istoimenom romanu Vuka Draškovića.

Datum i mesto sahrane Žarka Lauševića biće naknadno objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *