Prikaz srednjevekovnog života u niškoj Tvrđavi

Prikaz srednjevekovnog života u niškoj Tvrđavi

Vikinzi, plemići, streličari, mačevaoci… Dame odevene u lepim dugim haljinama šetale su niškom tvrđavom ovog vikenda pod ruku sa vikinzima. Za trenutak, pomislite da ste se vratili u davni srednji vek. Mnogo toga još moglo se videti i saznati o tom dobu, zahvaljujući festivalu Zaštitnici tvrđave.

Sava Veselinović, u srednjevekovnoj nošnji iz XIV veka stajao je ispred “ hirurškog šatora „. Zanimalo nas je kakav je to šator, sa medicinskim instrumentima od gvožđa.

– Srbija je u srednjem veku bila jedna od naprednijih zemalja i koristili smo ono što je bilo najbolje i sa istoka i sa zapada i na meni je nošnja streličarskog narednika.

Sava je član udruženja starih veština i zanata Beli orlovi u Beogradu. – Mi smo prikazali građanima Niša nekoliko postavki koje smo ovde doneli. Veliku pažnju građana privlači primer srednjevekovnog hirurškog šatora unutar jednog vojnog kampa, kaže Sava. Hirurzi su u srednjem veku bili vrlo cenjeni i poštovani i imali su centralno mesto u vojnom kampu. Povređeni vojnici su sa bojnog polja na kolima dovoženi do hirurga koji je procenjivao šta treba da uradi, kako da im pomogne, da li da operiše ili da da neki lek, napitak, oblogu itd. I u ovakvom jednom šatoru su se ranjenici operisali, previjali, zbrinjavali…

Tu mogu da se vide i primeri srednjevekovnih hirurških instrumenata, koji su na osnovu arheoloških nalazišta iz Mileševe, Dečana i iz Evrope naši majstori pravili, a mogu se videti i napici, odnosno način na koji su se spravljali napici od različitih lekovitih biljaka u srednjem veku. Pored toga, mi smo ovde doneli i prikazali jedan plemićki šator, kako je izgledalo kada plemić izlazi na polje, kad ide u neki pohod ili u lov,  pa se mogu videti i tronovi za njega i njegovu damu, mogu se videti stolovi, stolice i klupe za audijenciju kod plemića, za ljude koji su došli da ga pozdrave, da donesu neke darove, kada se priključuje družini koja ide u lov ili u rat, kao i neki primeri oružja koje se koristilo u srednjem veku-oklopi, ratnička oprema.

Sve to posetioci festivala mogu i da probaju, da dobiju objašnjenje od naših članova kako se neki komad opreme koristio, naravno da se fotografišu i da malo urone u predivni svet srednjeg veka, kaže Veselinović.

– Cilj nam je da privučemo što više posetilaca, festival je namenjen ljudima od 7 do 77 godina, kaže Dušan Hadžić iz udruženja Zmajeva griva, koji su organizovali festival Zaštitnici Tvrđave.

Ima toliko zanimljivosti i raznovrsnosti na našem festivalu, tako da svako može da pronađe sebe. Sa decom smo imali radionice vajanja, crtanja, krasnopisa, do onih malo starijih koji se interesuju da vide kako je to izgledalo sve do onih još starijih koji imaju neke zanimljive informacije, razmenjujemo ih, razgovaramo, otkrivamo im neka nova saznanja, neke informacije koje ne mogu da se nađu baš u svim knjigama, ističe Dušan.

Učesnica Festivala je i Irena Dolenec iz Manufakture Historika iz Zagreba. Kaže da se rado odaziva ovakvim skupovima.

– Mi zapravo živimo u srednjem vijeku. U Srbiji smo jako često, obilazimo Smederevo, Beograd, Novi Sad i gde god nas pozovu na turnir.

Koji je cilj ovakvog druženja i prezentacije, šta vi zapravo radite?

– Prvi cilj je druženje, nakon toga je očuvanje tradicije, učenje mlađih naraštaja o povijesti, očuvanje starih zanata, starih tradicija, načina kako se živjelo, viteških vrijednosti i svega onoga što nam danas fali, kaže Irena.

Kada uporedimo srednji vek sa našim XXI, mada znamo da je u srednjem veku bio i period mračnjaštva, šta je ono što bi treblo primeniti, po Vašem mišljenju?

– Zapravo one dobre stvari, čast, viteštvo, da riječ ima svoju težinu, da ima svoje značenje. Nije srednji vijek bio baš romantično doba, naravno, mi smo ga romantizirali dosta, ali sve ono što bi nam u današnje doba dobrodošlo, može se naučiti kroz te srednjevekovne vještine – međusobna suradnja, kako zajedno obaviti teške fizičke poslove, međusobno poštovanje, naglašava Irena Dolenc.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *