Škola – zona bez mobilnih telefona

Škola – zona bez mobilnih telefona

Učenici, ali i nastavnici osnovne škole Radoje Domanović u Nišu ne koriste mobilne telefone u zoni škole. Nije bilo lako, ali su u speli u tome. Direktorka OŠ Radoje Domanović Dušica Tričković kaže da su isprobali da na više načina uvedu zabranu korišćenja mobilnih telefona i da su konačno uspeli na najbolji način da se učenici fokusiraju na nastavu, bez korišćenja telefona.

– Mi smo 2018. godine prepoznali veliki problem u komunikaciji, a najveći komunikacijski slom je u stvari bila komunikacija preko mobilnih telefona u vreme časova, u vreme odmora i odlučili smo da nađemo neko adekvatno rešenje. Dugo smo lutali, od kutija za odlaganje mobulnih telefona, isključivanja telefona, od toga da predmetni nastavnici izvrše procenu kome je hitno da se javi i napusti čas, bili smo neka vrsta trijaže i to je sve, naravno, uticalo na kvalitet nastave, na komunikaciju, na vršnjačko nasilje, na ogromne nesporazume… I onda smo zajedno sa Savetom roditelja tragali za pravim rešenjem, kaže Tričković.

– Dogovorili smo se da to ne budu neke represivne mere koje bi naišle na otpor kod svih, već da se nekorišćenje mobilnih telefona zove zona bez mobilnih telefona. Najpre smo sa učeničkim parlamentom 7. i 8. razreda učestvovali na kreiranju plakata i vođenju ka pravoj odluci do uvođenja zone bez mobilnih telefona i polako je uveli za svaki razred. Naravno, bilo je najteže sa sedmacima i osmacima, jer se oni nisu ni odvajali od mobilnih telefona, u vreme odmora nisu užinali, već stajali ispod rutera i dopisivali se, tu su bile uglavnom neprijatne poruke, a i svesni smo činjenice da bi i najpozitivniju poruku stavili u negativan kontekst. Na ovaj način, pojačali smo verbalnu, direktnu komunikaciju, čas traje 45 minuta koliko i treba i ono što je najvažnije, u lancu komunikacije ne zaobilazimo nastavnike. To znači da kada detetu nije dobro ili ima neki problem, ne zove roditelja već se prvo obrati nastavniku, stručnoj službi ili meni, a onda mi zovemo ili obaveštavamo roditelje, kaže direktorka škole.

Učenici mogu kod sebe imati telefone koji moraju biti isključeni za vreme trajanja škole, dok traju časovi i u vreme odmora ili ih ostavljaju kod kuće, a u zoni škole se mobilni telefoni ne koriste.

Kako su učenici prihvatili odluku da nema telefona u školi?

– Svima nam je bilo teško, i nastavnicima, jer ta odluka važi i za njih i jer smo i mi zloupotrebljavali, a ne upotrebljavali mobilne telefone, ali smo mi, kao prosvetni radnici, kao njihov uzor i primer, delovali na njih tako što smo odlagali svoje telefone i ne koristimo ih u hodnicima i na času, ističe Tričković.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *