Žene i biznis

Žene i biznis

Nacionalna služba zapošljavanja, u okviru svojih aktivnih mera zapošljavanja, nudi mogućnosti koje su prilagođene ženskoj populaciji. Konkretno, program samozapošljavanja, gde mogu da konkurišu i žene koje su na evidenciji NSZ, rekao je direktor niške filijale NSZ Boban Matić.

Ono što je interesantno jeste to da žene spadaju u kategoriju teže zapošljivih lica, pa samim tim imaju dodatne poene u odnosu na ostala nezaposlena lica. Takođe, i sve žene koje su već registrovale svoje firme, mogu da konkurišu za ostala podsticajna sredstva-da li su to programi zapošljavanja, programi obuka i obrazovanja, u svakom slučaju, svi poslodavci, pa i žene preduzetnice, dobrodošli su u Nacionalnu službu zapošljavanja. Sve te informacije, zainteresovani mogu dobiti na sajtu NSZ, putem telefona ili dolaskom u filijalu Niš.

Žene su ravnopravne kada je u pitanju konkurisanje za podsticajne mere zapošljavanja. Na evidenciji je podjednak broj žena i muškaraca, kada govorimo o nezaposlenim licima. Ono što je interesantno, mi smo prošle godine, kroz projekat sufinansiranja sa gradom, dodelili određeni broj subvencija gde su žene  dobile pozitivnu odluku u čak 80 odsto slučajeva, jer one dobiju dodatne poene pošto spadaju u kategoriju teže zapošljivih, pa su tako u odnosu na muškarce, imale mogućnost da dobiju pozitivnu odluku i da registruju svoj privatni biznis, kaže Matić.

Jedan od načina podrške inovativnim merama aktivne politike zapošljavanja jesu i sajmovi stručne prakse. Ponuda profesionalnih praksi veoma je značajna za studentkinje, jer otvara mogućnosti pronalaženja posla u struci.

Ivana Janković završila je master studije energetski menadžment. Trenutno radim na Mašinskom fakultetu, vodim Inovacioni inkubator, a još tokom studija, fakultet je sarađivao sa kompanijama, ističe Ivana.

Moj zadatak danas ovde jeste da Inkubator povežem sa kompanijama i da studentima omogućimo rad sa njima i rad na realnim problemima. Firme koje imaju neki problem, predstave ga nama, mi ga predstavimo studentima i ti problemi mogu biti tema Hakatona, koji će biti u julu ili će biti teme nekih seminarskih, master, diplomskih ili doktorskih radova, kaže Ivana.

I njena koleginica Tijana Kocić slaže se da je veoma važno da na jednom mestu mladi ljudi vide ponudu prakse.

Sajam zapošljavanja veoma je koristan, kaže Tijana. Ja do sada nisam bila na stručnoj praksi, ali bih volela da vidim šta kompanije imaju da ponude za moju struku i da vidim ko zapravo ima najbolje uslove i najzanimljivije programe stručnih praksi. Primetila sam da veliki broj kompanija zaista nudi odlične uslove, kako za prakse, tako i za rad, kaže Tijana i dodaje da bi morala da porazmisli koju bi ponudu odabrala.

Na evidenciji Filijale Niš u martu ove godine bilo je registrovano ukupno 26.815 nezaposlenih lica, dok je na evidenciji za Grad Niš registrovano ukupno 17.711 nezaposlenih.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *